Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Άνθρακες ο θησαυρός της ρύθμισης για τους δανειολήπτες του ΤΠΔ

Όσοι έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ζούσαν με την ελπίδα ότι κάτι θα αλλάξει στη ζωή τους μετά την εξαγγελία ότι η μηνιαία δόση δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 30% του μηνιαίου μισθού. Και βγήκε η απόφαση. Την δημοσίευσε πριν από λίγο το fpress.gr. Αναλύοντάς την θα καταλάβετε ότι η όλη ιστορία δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια μικρή ταμειακή διευκόλυνση των οικογενειών. Όσοι περίμεναν «κούρεμα» καλό θα είναι να επιστρέψουν στην πραγματικότητα. Θησαυρός δεν υπάρχει. Μόνο άνθρακες.

Εντός των επόμενων ημερών, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα παραλάβουν από την υπηρεσία τους μια επιστολή η οποία θα τους δίνει δύο επιλογές:
Α. Να αποδεχτούν το γεγονός ότι
η μηνιαία δόση θα εξακολουθήσει να υπερβαίνει το 30% του μισθού τους. Η αποδοχή γίνεται με την υπογραφή της σχετικής εξουσιοδότησης προς την υπηρεσία
Β. Να μην αποδεχτούν το γεγονός και να ζητήσουν η μηνιαία δόση να προσαρμοστεί άμεσα στο 30%.
Ας υποθέσουμε ότι ο δημόσιος υπάλληλος επιλέγει το «κουτί Β». Τι γίνεται με τα υπόλοιπα χρήματα; Ένα παράδειγμα: Δημόσιος υπάλληλος έχει μισθό 1000 ευρώ και η δόση του δανείου του είναι 500 ευρώ. Η υπηρεσία παρακρατούσε μέχρι σήμερα το 500άρικο και άφηνε στον υπάλληλο να ζήσει με τα υπόλοιπα. Τι θα γίνεται από εδώ και στο εξής; Η υπηρεσία θα παρακρατεί όχι περισσότερα από 300 ευρώ. Όμως ο δημόσιος υπάλληλος θα εξακολουθήσει να χρωστάει 500 ευρώ. Η διαφορά των 200 ευρώ δεν διαγράφεται. Απλώς συσσωρεύεται ως πρόσθετο χρέος. Αφού λοιπόν περάσουν έξι μήνες και συσσωρευτεί μια οφειλή της τάξεως των 1200 ευρώ (200 ευρώ επί έξι μήνες), ο δανειολήπτης θα πρέπει να βρει τα χρήματα και να τα καταθέσει σε τραπεζικό λογαριασμό του ΤΠΔ.
Και αν δεν τα έχει; Τότε, απαντά η απόφαση του ΤΠΔ, θα πρέπει να υπαχθεί σε μια από τις δύο ρυθμίσεις που προτείνει το ΤΠΔ. Η πρώτη πρόταση έχει να κάνει με την επιμήκυνση του δανείου ακόμη και στα 40 χρόνια και η δεύτερη πρόταση με την καταβολή ενός μέρους της μηνιαίας δόσης. Σε αυτές τις περιπτώσεις βέβαια, ο δημόσιος υπάλληλος, ναι μεν θα διευκολύνεται ταμειακά, αλλά θα φορτώνεται με τόκους.

πηγή: fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: