Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Τα «κόκκινα» στεγαστικά και οι πλειστηριασμοί

Η προεκλογική ραστώνη έχει σκεπάσει και αυτό το κρίσιμο θέμα. Το ποσοστό των στεγαστικών δανείων που έχουν πάψει να εξυπηρετούνται κανονικά προσεγγίζει ολοταχώς το 15%. Την ίδια ώρα, οι τράπεζες ωθούνται πλέον και σε αναχρηματοδότηση των… αναχρηματοδοτημένων δανείων. Περίοδοι χάριτος 6μηνης ή 12μηνης διάρκειας, λήγουν χωρίς αποτέλεσμα για τους δανειολήπτες οι οποίοι ζητούν και δεύτερη ρύθμιση. Τελευταίο καταφύγιο για τους δανειολήπτες αποτελεί
η απαγόρευση των πλειστηριασμών για την κύρια κατοικία η οποία όμως έχει ημερομηνία λήξεως: την 31η Δεκεμβρίου 2012. Θα δοθεί και νέα παράταση;
Το θέμα φαίνεται να μπαίνει πλέον και στην ατζέντα της προεκλογικής μάχης.

Ο πρόεδρος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» Πάνος Καμένος κατήγγειλε μέσω της ιστοσελίδας του στο facebook ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί απέναντι στην τρόικα να μην ανανεώσει την απαγόρευση διενέργειας των πλειστηριασμών κάτι που «θα οδηγήσει σε κατασχέσεις  ακόμη και της κύριας κατοικίας» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανάρτηση.
ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, δεν έχουν ανοίξει επισήμως τα χαρτιά τους πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα (κυρίως όσον αφορά στο ποια στάση θα τηρήσουν μετά τις εκλογές). Ωστόσο, καλά πληροφορημένες πηγές  αναφέρουν ότι το θέμα των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων θα ανοίξει και πάλι μέσα στο 2ο εξάμηνο του 2012 καθώς από πολλές πλευρές ασκούνται πιέσεις να μην οδηγηθούμε απλώς σε μια παράταση στο μέτρο απαγόρευσης διενέργειας των πλειστηριασμών αλλά να αναζητηθεί μόνιμη λύση.

Τραπεζικοί κύκλοι που πιέζουν στην κατεύθυνση να ξεπαγώνουν οι πλειστηριασμοί, ομιλούν για μια «βραδυφλεγή βόμβα» στα θεμέλια της κτηματαγοράς. «Όσο περισσότερο παρατείνουμε το πάγωμα των πλειστηριασμών, τόσο μεγαλύτερος αριθμός ακινήτων προς εκποίηση συσσωρεύεται με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια υπερβάλλουσα προσφορά η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση των τιμών των ακινήτων» αναφέρει η επιχειρηματολογία αυτών των κύκλων και ενισχύεται και με ένα δεύτερο επιχείρημα: «πολλοί εκμεταλλεύονται την απαγόρευση διενέργειας των πλειστηριασμών και δεν πληρώνουν παρά το γεγονός ότι έχουν τη δυνατότητα. Έτσι, ο αριθμός των «κόκκινων στεγαστικών δανείων, ανεβαίνει σε ολοένα και υψηλότερα επίπεδα».

Η επόμενη ημέρα τρομάζει. «Ξεπάγωμα» των πλειστηριασμών μπορεί να οδηγήσει πλέον σε μαζικό ξεπούλημα ακινήτων με απρόβλεπτες συνέπειες.

Από την άλλη οι πιέσεις για εξεύρεση λύσης γίνονται ολοένα και εντονότερες. Σε αυτό το πλαίσιο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ήδη γίνει οι πρώτες σκέψεις και συζητήσεις για την επόμενη ημέρα. Κάνουν λόγο για ένα σύστημα το οποίο θα προβλέπει διατήρηση της απαγόρευσης διενέργειας των πλειστηριασμών μόνο για δανειολήπτες οι οποίοι πληρούν συγκεκριμένα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια και όχι διατήρηση του  καθεστώτος για όλους ανεξαιρέτως. Το αν θα υιοθετηθεί αυτή η λύση της «επιλεκτικής προστασίας» και το ποια θα είναι αυτά τα κριτήρια μένει φυσικά να αποφασιστεί από την επόμενη κυβέρνηση.

πηγή: moneypost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: