Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Κρήτη: Το φιλί της ζωής σε άνεργο πατέρα - Κούρεψαν κατά 74% τα χρέη του!

Με μία ακόμη απόφαση «σταθμό», το ειρηνοδικείο Ηρακλείου δικαίωσε καταναλωτή που προσέφυγε στη δικαιοσύνη γλιτώνοντας το 74% του χρέους του.

Πρόκειται για άνεργο πατέρα 2 παιδιών ο οποίος προσέφυγε στο νομικό τμήμα της ένωσης καταναλωτών λόγω αδυναμίας ανταπόκρισης στις δανειακές υποχρεώσεις του μετά την δραματική μείωση των εισοδημάτων του. Βεβαίωση αποτυχίας του εξωδικαστικού συμβιβασμού εξέδωσε ο Συνήγορος του Καταναλωτή ενώ το ειρηνοδικείο αποφάσισε το «κούρεμα» του χρέους κατά 74%.

Το προφίλ του δανειολήπτη
Έγγαμος, πατέρας δυο τέκνων, άνεργος από
το 2010 όταν και απολύθηκε από την εταιρία στην οποία εργαζόταν. Η σύζυγος του δημόσιος υπάλληλος με μηνιαία εισοδήματα 1.170 ευρώ, εκκρεμεί και η δική της αίτηση ενώπιον του Ειρηνοδικείου Ηρακλείου. Έχουν πάρει 2 στεγαστικά δάνεια, 2 καταναλωτικά, ένα προσωπικό δάνειο ενώ έχουν να πληρώνουν και λογαριασμούς από την πιστωτική τους κάρτα.

Μοναδικό περιουσιακό στοιχείο του είναι μια κατοικία επιφάνειας 70,30 τ.μ, που βρίσκεται στο Ηράκλειο, στην οποία ο αιτών είναι κύριος κατά ποσοστό 1/2 εξ' αδιαιρέτου και η οποία αποτελεί την κύρια κατοικία της οικογένειας του. Η εμπορική αξία του εκτιμήθηκε από το Δικαστήριο στο ποσό των 60.000 ευρώ, (ότι είχε προταθεί και στην αίτηση του) και στο ποσοστό συγκυριότητας που του αναλογεί, ήτοι το ½ εξ αδιαιρέτου στο ποσό των 30.000 ευρώ.

Η απόφαση του ειρηνοδικείου

Όπως διαβάζουμε στο prismanews.gr, επί 4ετία, που θα αρχίσει από την κοινοποίηση στον αιτούντα της απόφασης, μηνιαία καταβολή του ποσού των 300 ευρώ (στο σχέδιο διευθέτησης από το νομικό μας τμήμα προσφερόταν το ίδιο ποσό) συμμέτρως κατανεμημένο προς τους πιστωτές του.
Επίσης για την προστασία της κύριας κατοικίας ο αιτών θα πρέπει να καταβάλει το 85% της εμπορικής αξίας αυτής (60.000 : 2 = 30.000 x 85% = 25.500 ευρώ) σε χρόνο εξόφλησης τα 15 χρόνια.
Η αποπληρωμή του ποσού αυτού θα ξεκινήσει τρία χρόνια μετά τη δημοσίευση της απόφασης, και θα γίνει εντόκως, χωρίς ανατοκισμό με το μέσο επιτόκιο στεγαστικού δανείου, με το κυμαινόμενο επιτόκιο που θα ισχύει κατά το χρόνο της αποπληρωμής, σύμφωνα με το στατιστικό δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος και θα ικανοποιηθεί προνομιακά η Τράπεζα Eurobank Ergasias που έχει εξασφαλιστεί με την εγγραφή προσημειώσεων υποθήκης.
Με βάση την απόφαση αυτή ο δανειολήπτης καλείτε να καταβάλλει το ποσόν των 39900 αντί του ποσού των 151.749 Ευρώ. Γλυτώνει συνεπώς 111.849 Ευρώ δηλαδή το 74% του αρχικού χρέους του.
Συνολικό ποσό κουρέματος: 111.849 Ε ήτοι το 74% του αρχικού χρέους. Συνολικό ποσό υποχρέωσης για την επόμενη 20ετία: 39.900 Ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: